У суботу, 14.09.2024, в Україні вперше відбувся І етап сертифікації педагогічних працівників історії та громадянських дисциплін – незалежне тестування професійних компетентностей.

Для вчителів історії та громадянських дисциплін Рівненської області наказом Міністерства освіти і науки України було визначено квоту 24 особи. В основний період реєстрації зареєструвалось 24 педагоги, у додатковий – 3, загальна кількість вчителів історії та громадянських дисциплін від Рівненщини, які виявили бажання у 2024 році брати участь у сертифікації – 27.

Для проведення незалежного тестування було організовано роботу пункту тестування та здійснено набір персоналу.

Яка учасників до пункту тестування наступна: зареєстровано – 27, не прийшли – 3 (11,1%), виконували завдання сертифікаційної роботи – 24 (88,9%). Порушень процедури ні учасниками, ні персоналом не зафіксовано. Матеріали учасників тестування та матеріали пункту тестування скеровано лінії обробки обробки.

Інформацію про допущення чи недопущення до участі в наступному етапі сертифікації 25.09.2024 розміщено в кабінетах учасників сертифікації.

Тих учасників сертифікації, які за підсумками цього етапу набрали менше ніж 60 % від максимальної кількості тестових балів, уважатимуть такими, що не склали іспиту, відтак їх не буде допущено до участі в наступному етапі – самооцінюванні.

Український центр оцінювання якості освіти передасть базу учасників, які успішно пройшли незалежне тестування, до Державної служби якості освіти України не пізніше 08 жовтня.  

За наступні етапи – самооцінювання учасниками власної педагогічної майстерності й вивчення практичного досвіду роботи учасників сертифікації – відповідає Державна служба якості освіти та її територіальні органи.

Нагадаємо, що в березні 2024 року проходили аналогічний етап незалежного тестування ще три категорії освітян. Статистика є наступною проходження нижче:

  • учителі початкової школи: квота МОН – 63, зареєструвалось – 74, писали – 74, подолали поріг, перейшовши до ІІ етапу сертифікації – 46 (62,2%); не допущені до ІІ етапу – 28 (37,8%);
  • учителі базової школи (українська мова та література): квота МОН – 47, зареєструвалось – 28, писали – 27, подолали поріг, перейшовши до ІІ етапу сертифікації – 20 (74,1%); не допущені до ІІ етапу – 7 (25,9%);
  • учителі базової школи (математика): квота МОН – 45, зареєструвалось – 24, писали – 22, подолали поріг, перейшовши до ІІ етапу сертифікації – 5 (22,7%); не допущені до ІІ етапу – 17 (77,%).

Зичимо учасникам сертифікації успіхів у наступних етапах!

Завідувач кабінету ЗНО та

моніторингу якості освіти РОІППО                          Ігор ОПОЛЬСЬКИЙ

14.09.2024